Ontdek › Plan

ESSENBURGPARK

Subsidie toegekend € 84.750,00

Aangemaakt: 26 juni 2015

Onderwerpen: Veilige stad, Dus echt iedereen aan het werk, Een duurzame en bereikbare stad, Prettig wonen voor gezinnen: droomstraten, Heb hart voor onderwijs en Sport beweegt Rotterdam

Een ruig en ongerepte groenstrook (RFC weg Rdam) behouden voor Rotterdam en het toegankelijk maken voor iedereen.

Het Essenburgpark (to be) is een gebied van zo’n 900m lang en 100m breed, gelegen tussen de Essenburgsingel en de spoorlijn, de Mevlanamoskee en de Diergaardetunnel. De RFC-weg doorsnijdt het gebied. Het gebied is nu voor 1/3 eigendom van NS en voor 2/3 in bezit van gemeente Rotterdam. In deze zone liggen o.a. verschillende bewonersinitiatieven. Het is een bijzonder stukje ‘niemandsland’ in Rotterdam. Wij pleiten voor het behoud van de groene bestemming van dit gebied en de aanleg van een park. Wij pleiten o.a. voor de ontsluiting van dit gebied aan beide zijden, zo ontstaat een doorgaande route voor fietsers, sporters en wandelaars. Wanneer ook een verbinding wordt gemaakt met de Spoortuin ontstaat een groene verbinding tot aan het Centraal Station. Door de greppels en slootjes weer doorstromend te maken en in verbinding te brengen met de Essenburgsingel, ontstaat er een natuurlijke waterberging. De flora en fauna blijft in takt zo brengt dit een ecologische verbetering met zich mee.

Waarom goed voor Rotterdam?

Het behoud van groen in een steeds drukker wordende stad is van groot belang. De groenstrook aan de RFC weg is uniek daar het een ruig en ongerepte groene strook is. Ecologisch kan dit gebied de natuurwaarde enorm verhogen en zal zeker een inspiratie zijn voor veel andere groen projecten in Nederland. Rotterdam heeft de intentie een groene stad te willen worden. Het Essenburgpark plan past daar prima in! En dat deze strook ook nog midden in de stad ligt maakt het geheel helemaal uniek.

Waarom vernieuwend?

Dit plan is vernieuwend daar het gedragen wordt door burgers zelf. Niet alleen in het plan, maar zeker ook in de uitvoering. Veel initiatieven in de wijk laten zien dat burgers in staat zijn een plan om te zetten naar werkelijkheid en het draaiende te houden. Het Essenburgpark zal voor mens, flora en fauna een hoogstandje worden. Zeker met inzet en medewerking van sociale partners/organisaties en scholen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

12809561 935907393192036 9135257442044512869 n

Doe mee

Organisatie: PROGROEN

Contactpersoon: essenburgpark

E-mail: essenburgpark@gmail.com

Wij zoeken

Met het plan zelf zijn wij al in een ver gevorderd stadium. Wij hebben zeer intensief contact met SO, de politiek, gebiedscommissies, Hoogheemraadschap en de NS (eigenaar van de grond). Op dit moment is het belangrijkst: de aankoop van de grond van de NS. Maar alle input van buiten af is uiteraard van groot belang om tot de uitvoering van het Essenburgpark te komen. Elke expertise om dit mogelijk te maken juichen wij toe!

Gerelateerde Plannen

Stadsverfraaiingrotterdam

Stadsverfraaiing Rotterdam: Testcase Oude Noorden

Transformatie van twee lelijke plaatgevelpanden voor verbetering publieke buitenruimte en veiligheid om nieuwe samenwerkingen en locaties aan te jagen en waarmee participatie, materiaalverwerking en haalbaarheid opschalen verder wordt onderzocht.

Bekijk dit plan
Vr bril

Moet ik me hiermee bemoeien? Doe ik hieraan mee!?

Jongeren ervaren met behulp van VR-technologie hoe zij reageren in Rotterdamse concrete lastige situaties. Wat is hun ‘Freeze’, ‘Flight’ of ‘Fight’ reactie en is het altijd noodzakelijk om je ergens mee te bemoeien of ergens aan mee te doen?

Bekijk dit plan
Beukelswij

Verleiden tot veiligheid

Een veiliger en prettiger leefomgeving aan en rond de Beukelsweg en Beukelsdijk door met innovatieve, duurzame maatregelen het gedrag van verkeersdeelnemers te beïnvloeden.

Bekijk dit plan
Psst.... er zijn ook grenzen!

PSST.....er zijn ook grenzen!!

VERBALE, MENTALE EN FYSIEKE WEERBAARHEID VOOR JONGEREN BIJ SEKSUELE INTIMIDATIE OP STRAAT

Bekijk dit plan
Jellyfish

STRAATManieren

Wij willen bereiken dat iedereen, en vrouwen in het bijzonder, gebruik kan maken van de openbare ruimte zonder te worden lastiggevallen.

Bekijk dit plan
Archel

Mijn Rugzak

In de Lampreibuurt en Zalmplaat met verschillende bewoners in contact komen over de actuele onderwerpen die daar spelen.

Bekijk dit plan
E learning wijwijs

#Jij, Ik & de Wereld. (preventie radicalisering)

Lesmateriaal, Educatieve clips, Foto's en Film in een E-Learning omgeving. Waarbij zowel het gesprek op school als op straat en thuis worden ondersteund en gefaciliteerd.

Bekijk dit plan
Meer plannen