Ontdek › Plan

ESSENBURGPARK

Subsidie toegekend € 84.750,00

Aangemaakt: 26 juni 2015

Onderwerpen: Veilige stad, Dus echt iedereen aan het werk, Een duurzame en bereikbare stad, Prettig wonen voor gezinnen: droomstraten, Heb hart voor onderwijs en Sport beweegt Rotterdam

Een ruig en ongerepte groenstrook (RFC weg Rdam) behouden voor Rotterdam en het toegankelijk maken voor iedereen.

Het Essenburgpark (to be) is een gebied van zo’n 900m lang en 100m breed, gelegen tussen de Essenburgsingel en de spoorlijn, de Mevlanamoskee en de Diergaardetunnel. De RFC-weg doorsnijdt het gebied. Het gebied is nu voor 1/3 eigendom van NS en voor 2/3 in bezit van gemeente Rotterdam. In deze zone liggen o.a. verschillende bewonersinitiatieven. Het is een bijzonder stukje ‘niemandsland’ in Rotterdam. Wij pleiten voor het behoud van de groene bestemming van dit gebied en de aanleg van een park. Wij pleiten o.a. voor de ontsluiting van dit gebied aan beide zijden, zo ontstaat een doorgaande route voor fietsers, sporters en wandelaars. Wanneer ook een verbinding wordt gemaakt met de Spoortuin ontstaat een groene verbinding tot aan het Centraal Station. Door de greppels en slootjes weer doorstromend te maken en in verbinding te brengen met de Essenburgsingel, ontstaat er een natuurlijke waterberging. De flora en fauna blijft in takt zo brengt dit een ecologische verbetering met zich mee.

Waarom goed voor Rotterdam?

Het behoud van groen in een steeds drukker wordende stad is van groot belang. De groenstrook aan de RFC weg is uniek daar het een ruig en ongerepte groene strook is. Ecologisch kan dit gebied de natuurwaarde enorm verhogen en zal zeker een inspiratie zijn voor veel andere groen projecten in Nederland. Rotterdam heeft de intentie een groene stad te willen worden. Het Essenburgpark plan past daar prima in! En dat deze strook ook nog midden in de stad ligt maakt het geheel helemaal uniek.

Waarom vernieuwend?

Dit plan is vernieuwend daar het gedragen wordt door burgers zelf. Niet alleen in het plan, maar zeker ook in de uitvoering. Veel initiatieven in de wijk laten zien dat burgers in staat zijn een plan om te zetten naar werkelijkheid en het draaiende te houden. Het Essenburgpark zal voor mens, flora en fauna een hoogstandje worden. Zeker met inzet en medewerking van sociale partners/organisaties en scholen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

12809561 935907393192036 9135257442044512869 n

Doe mee

Organisatie: PROGROEN

Contactpersoon: essenburgpark

E-mail: essenburgpark@gmail.com

Wij zoeken

Met het plan zelf zijn wij al in een ver gevorderd stadium. Wij hebben zeer intensief contact met SO, de politiek, gebiedscommissies, Hoogheemraadschap en de NS (eigenaar van de grond). Op dit moment is het belangrijkst: de aankoop van de grond van de NS. Maar alle input van buiten af is uiteraard van groot belang om tot de uitvoering van het Essenburgpark te komen. Elke expertise om dit mogelijk te maken juichen wij toe!

Gerelateerde Plannen

Archel

Mijn Rugzak

In de Lampreibuurt en Zalmplaat met verschillende bewoners in contact komen over de actuele onderwerpen die daar spelen.

Bekijk dit plan
De toolkit

Durf te delen

De toolkit Durf te delen is er voor slachtoffers van seksueel misbruik en hun vertrouwenspersoon om het onzegbare spreekbaar te maken en van de ‘chaos’ een logisch verhaal te maken.

Bekijk dit plan
Afbeelding1

MiRaS

Mitigatie van Radicalisering van jongeren door Self-empowerment

Bekijk dit plan
Large city crowd walking down street red slow 1012434

De zorgzame wijk

Wat doe je wanneer je iemand op straat ziet die in psychische nood verkeert of verward gedrag vertoont? We willen trainingen 'eerste hulp bij psychische problemen' voor sleutelpersonen in de wijk en bewoners faciliteren én de effecten hiervan meten.

Bekijk dit plan
Symbol invi

Invi

Als reactie op het maatschappelijke probleem van seksueel geweld ontwikkelen wij een nieuw zelfverdedigingsproduct: de Invi armband. Geïnspireerd op de natuur wordt geur ingezet om jezelf op geweldloze en legale manier te kunnen verdedigen.

Bekijk dit plan
Person 2910695 1920

Raise A Flag

Raise A Flag verhoogt de (ervaren) veiligheid en stelt mensen in staat om te durven doen wat ze willen. Het zegt: Hier ben ik! Bij mij ben je veilig.

Bekijk dit plan
Beukelswij

Verleiden tot veiligheid

Een veiliger en prettiger leefomgeving aan en rond de Beukelsweg en Beukelsdijk door met innovatieve, duurzame maatregelen het gedrag van verkeersdeelnemers te beïnvloeden.

Bekijk dit plan

Secure ticketing 010 - voorkom ticketfraude

Met Securitix willen wij ticketingfraude tegengaan bij evenementen zoals populaire concerten en sportwedstrijden binnen de stad. Dit willen wij bereiken door (pop)cultuurpartners te verenigen en hen een veilig ticketingplatform te bieden.

Bekijk dit plan
Meer plannen