Ontdek › Plan

FlickBike: Find, Ride, Drop

Aangemaakt: 29 mei 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Deelfiets oplossing zonder vaste stallingen: na gebruik hoeft fiets niet terug. Gebruikers vinden en openen een fiets met een app.

Het plan is om fietsen beschikbaar te stellen in en rondom de stad. De fietsen zijn geparkeerd in openbare plekken en voorzien van GPS en data-verbinding zodat men ze met een app kan vinden. Het grote voordeel ten opzichte van traditionele deel-fiets systemen is het feit dat de gebruikers een fiets niet terug hoeven te brengen na gebruik: bij het sluiten wordt de fiets direct weer vindbaar voor een volgende gebruiker. Een monteur is in dienst om fietsen te repareren en te verplaatsen als ze belanden op ongewenste / niet populaire plekken. De fietsen zijn gemaakt van licht gewicht aluminium, hebben geen luchtbanden en zijn hufter-proof. Gebruikers hoeven geen abonnement af te sluiten, en betalen achteraf per maand voor hun ritjes.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam zet hoog in op fietsen. Het gebruik is in de afgelopen jaren met 60% gegroeid en in het fietsplan 2016-2018 wordt duidelijk dat het nog verder omhoog moet. Fietsen is gezond, schoon en bevordert het stadsbeeld. Met een innovatief deelfietssysteem FlickBike laat Rotterdam zien voorloper te zijn in mobiliteitsoplossingen.

Waarom vernieuwend?

Slim maken van "dingen" (Internet of Things) maakt mogelijk om beter aan te sluiten op behoeften van gebruikers. De moderne stedeling combineert meerdere vervoermiddelen: Bus, metro, auto en fiets. FlickBike sluit hierop aan. Niet de infrastructuur en stallingen staan centraal, maar de gebruiker. Regent het? Laat de fiets achter, pak de bus. Tram gemist? Pak de fiets. De app laat zien waar geparkeerd mag worden met Geo-Fancing. De fietsen hebben GPS om ze te vinden. Foam-Banden kunnen niet lek.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Flickbike

Doe mee

Organisatie: FlickBike

Contactpersoon: Vikenti Kumanikin

E-mail: info@flickbike.nl

Telefoon: 0624864623

Wij zoeken

Partners (ondernemers, belangenorganisaties en overheid) die mee willen denken over een experiment in Rotterdam om deze nieuwe vorm van deelfietsen te verkennen en beleid te ontwikkelen. Fietsenmakers die het onderhoud willen uitvoeren. Beleidsmakers die mee willen kijken om nieuw beleid te maken.

Gerelateerde Plannen

Climate club rotterdam

Climate Club Rotterdam – Netwerkclub voor de toekomst

De Climate Club is een groep van 100 greenminded Rotterdamse ondernemers die zien en erkennen dat het anders moet. Deze club mensen willen we verbinden, om elkaar te versterken en inspireren op duurzame en sociale thema’s.

Bekijk dit plan

Duurzaam Vesta Nano infraroodplanelen

Het verwarmen van de massa en niet meer de lucht. Zeer zuinig waardoor een huishouden tussen de 40-60% bespaart.

Bekijk dit plan
010lab met logo

Innovil

Drie aspecten voor duurzame en zelfvoorziende leven op één locatie: de Marconistrip in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H).

Bekijk dit plan
Pakhuis vanaf weiland.jpeg

‘1ste Historische pand op waterstof-energie’

Het eerste historische bedrijfspand in Rotterdam, Nederland, dat volledig zelfvoorzienend is door middel van een eigen waterstof energiecentrale.

Bekijk dit plan
20161006 je ken t dak op logo def

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken 't dak op!

In Rotterdam ligt 14,5 miljoen vierkante meter plat dak smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! laat zien wat er al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Bekijk dit plan
Materiaal met logo

Van plastic naar PLASTICIET

Plasticiet is een initiatief dat inspeelt op een van de grootste afvalstromen die het minst benut wordt namelijk: plastic. Wij geloven dat we met een sterk materiaal, design en kleinschalige gemeenschappen de wereld een beetje beter kunnen maken.

Bekijk dit plan
Dakdorpen walden rotterdam

Dakdorpen Rotterdam

Het grijze dakoppervlak van Rotterdam activeren en omtoveren tot een groene oase voor natuur, recreatie en wonen!

Bekijk dit plan
Meer plannen