Ontdek › Plan

Kunst & Dementie (bij Kunstuitleen Rotterdam)

Aangemaakt: 24 september 2018

Cultuur als vernieuwende kracht

Een positieve kunstervaring voor mensen met dementie en hun naaste(n).

Het heden is voor mensen met dementie soms niet meer te begrijpen, maar door hen herkenbare figuratieve beelden te tonen herbeleven zij hun verleden en ontstaat er ruimte om hierover een gesprek aan te gaan. Kijken naar kunst kan mensen met dementie om die reden rust en ontspanning geven. De kunstwerken die zich hiervoor het beste lenen hebben een duidelijk herkenbare thematiek, zoals Hollandse landschappen en taferelen, dieren, kinderen en sociale situaties.

Een workshop beleef je echter altijd samen, wat een mooie band schept tussen de Rotterdamse deelnemers (cliënt en mantelzorger).

Zowel bij Kunstuitleen Rotterdam als op locatie bij Rotterdamse zorginstellingen is een kunstcollectie samengesteld waarmee tentoonstellingen op locatie worden gemaakt, speciaal voor deze doelgroep, in combinatie met workshops, als doel de kwaliteit van leven op korte termijn te verbeteren. Echter kost lesgeven, awareness creëren en het gebruikmaken van beeldende kunst veel geld.

Waarom goed voor Rotterdam?

Kunstuitleen Rotterdam is sinds de jaren '70 een begrip en heeft een kunstcollectie van ruim 10.000 kunstwerken door Rotterdamse kunstenaars. Er wordt veel focus gelegd op educatie voor jong & oud. Ik, Sanne Hoogeveen (net afgestudeerd WDKA), ben afgelopen jaar een onderzoek gestart naar de invloed op het kijken naar kunst voor mensen met dementie. Het grootste doel is de Rotterdammers met dementie langer gelukkig te laten voelen. Beeldende kunst dient hierbij als fantastisch medium.

Waarom vernieuwend?

Er zijn veel mooie innovatieve ideeën betreft het verbeteren van de kwaliteit van leven bij mensen met dementie, zoals leuke dagen uit, activiteitenbegeleiding binnen zorginstellingen, e.d.

Dit project brengt de cliënt niet naar een ervaring toe, maar brengt het project de ervaring naar de cliënt en probeert de mantelzorger hierbij voor een moment te ontzorgen. Daarbij is het belangrijk dat wij leren hoe wij met deze doelgroep samenleven in een grote stad als Rotterdam.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Img 8863

Doe mee

Organisatie: Kunstuitleen Rotterdam

Contactpersoon: Sanne Hoogeveen

Wij zoeken

Hulp bij het aanvragen van subsidies.
Hulp bij het uitbreiden van mijn project.

Gerelateerde Plannen

Sfa008002854

BunkBed

Met ’BunkBed’ kunnen bunkers langs de kust worden herbestemd voor culturele doeleinden, waaronder historische overnachtingen.

Bekijk dit plan
Mi4h crowdfunding site

5 Fair Design Labs

Materieel voor 5 prototyping en productie faciliteiten. Voor hét Rotterdamse stadslab voor lokale design productie in 4Havens Rotterdam.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 02 06 om 12.18.26

Experiencing Rotterdam

Een app die bewoners en toeristen in Rotterdam bewuster maakt van de stad. Speciaal uitgezette fiets- en wandelroutes met verschillende thema's.

Bekijk dit plan
Mediaring rotterdam logo

Mediaring: ‘Rotterdam in Beeld’

Mediaring Rotterdam is een platform waarmee Rotterdam zich met meerdere hoogwaardige tv-opname locaties op de kaart zet en waarbinnen de lokale podia zich kunnen versterken met nieuwe digitale mediadiensten.

Bekijk dit plan
Untitled 1

The International Museum of Political Violence

The International Museum of Political Violence in Rotterdam explores the wide spectrum of political violence throughout history through visual arts, design, multimedia, and (educational) technology.

Bekijk dit plan
Cliq jij mee 1 638

CLIQ - Connecting Culture & Business

Een nieuw netwerk voor ‘challengers en game changers’ in cultuur en bedrijfsleven

Bekijk dit plan
Artzone 010 artlab

ARTZONE-010

Semi-permanent kunstlaboratorium als experimentele vrijplaats en proeftuin voor beeldende kunst en design.

Bekijk dit plan
Vb medium

Vernieuwende vertelvormen voor journalistiek

Online tijdschrift Vers Beton brengt Rotterdamse onderzoeksjournalistiek naar een groter publiek door middel van een vernieuwende manier van online storytelling, in samenwerking met de Rotterdamse creatieve industrie.

Bekijk dit plan
Meer plannen