Ontdek › Plan

Kunst & Dementie (bij Kunstuitleen Rotterdam)

Subsidie toegekend € 25.000,00

Aangemaakt: 24 september 2018

Cultuur als vernieuwende kracht

Een positieve kunstervaring voor mensen met dementie en hun naaste(n).

Het heden is voor mensen met dementie soms niet meer te begrijpen, maar door hen herkenbare figuratieve beelden te tonen herbeleven zij hun verleden en ontstaat er ruimte om hierover een gesprek aan te gaan. Kijken naar kunst kan mensen met dementie om die reden rust en ontspanning geven. De kunstwerken die zich hiervoor het beste lenen hebben een duidelijk herkenbare thematiek, zoals Hollandse landschappen en taferelen, dieren, kinderen en sociale situaties.

Een workshop beleef je echter altijd samen, wat een mooie band schept tussen de Rotterdamse deelnemers (cliënt en mantelzorger).

Zowel bij Kunstuitleen Rotterdam als op locatie bij Rotterdamse zorginstellingen is een kunstcollectie samengesteld waarmee tentoonstellingen op locatie worden gemaakt, speciaal voor deze doelgroep, in combinatie met workshops, als doel de kwaliteit van leven op korte termijn te verbeteren. Echter kost lesgeven, awareness creëren en het gebruikmaken van beeldende kunst veel geld.

Waarom goed voor Rotterdam?

Kunstuitleen Rotterdam is sinds de jaren '70 een begrip en heeft een kunstcollectie van ruim 10.000 kunstwerken door Rotterdamse kunstenaars. Er wordt veel focus gelegd op educatie voor jong & oud. Ik, Sanne Hoogeveen (net afgestudeerd WDKA), ben afgelopen jaar een onderzoek gestart naar de invloed op het kijken naar kunst voor mensen met dementie. Het grootste doel is de Rotterdammers met dementie langer gelukkig te laten voelen. Beeldende kunst dient hierbij als fantastisch medium.

Waarom vernieuwend?

Er zijn veel mooie innovatieve ideeën betreft het verbeteren van de kwaliteit van leven bij mensen met dementie, zoals leuke dagen uit, activiteitenbegeleiding binnen zorginstellingen, e.d.

Dit project brengt de cliënt niet naar een ervaring toe, maar brengt het project de ervaring naar de cliënt en probeert de mantelzorger hierbij voor een moment te ontzorgen. Daarbij is het belangrijk dat wij leren hoe wij met deze doelgroep samenleven in een grote stad als Rotterdam.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Img 8863

Doe mee

Organisatie: Kunstuitleen Rotterdam

Contactpersoon: Sanne Hoogeveen

Wij zoeken

Hulp bij het aanvragen van subsidies.
Hulp bij het uitbreiden van mijn project.

Gerelateerde Plannen

Katendrecht.obr properstock   fenix loodsen vogelvlucht

De Kracht van Katendrecht

Een stedelijke manifestatie op en over Katendrecht als voorbeeld van Rotterdamse vernieuwing, waarin het oude karakter, nieuwbouw en attracties gezamenlijk bijdragen tot een nieuwe culturele hotspot in de stad.

Bekijk dit plan

Gebouw De Heuvel ‘PLEK voor GESPREK’

Gebouw De Heuvel heeft de ambitie om een PLEK voor GESPREK te ontwikkelen waar de vier Unesco-thema’s aan de orde komen. Ondersteund door gastvrije horeca kan zowel binnen als buiten de kunst van het luisteren en spreken geoefend worden.

Bekijk dit plan

HéWi

HéWi is een project om Rotterdammers uit de anonimiteit te halen en op een creatieve manier aan elkaar te introduceren.

Bekijk dit plan
Sweet spot

From Black Spot to Sweet Spot

10 bedrijven worden gekoppeld aan 10 kunstenaars. Samen onderzoeken ze creativiteit en ondernemerschap.

Bekijk dit plan
Tunnelvisie01

Tunnelvisie

Tunnelvisie is een lange reeks aaneengeschakelde schermen in de metrotunnel, die door de snelheid van de metro een geanimeerd verhaal vertellen.

Bekijk dit plan
Samenleven van dale

Op weg naar Samen Stad

Het Nieuwe Instituut wil samen met partners in de stad en met haar achterban van ontwerpers, denkers en makers de ambitie om ‘samen te leven’ in Rotterdam handen en voeten geven. We gaan daarom werken aan een actieagenda voor een 'inclusieve' stad.

Bekijk dit plan
18402183 313462979090328 4514116040855299248 o

MAKERDAM

Makerdam is een makers platform bestaande uit kantoorruimten met een gedeelde Fablab.

Bekijk dit plan
Meer plannen