Ontdek › Plan

PapierLab Rotterdam

Subsidie toegekend € 49.500,00

Aangemaakt: 31 mei 2018

Rotterdam economisch vooruit

Een plek realiseren waar cellulose-houdende reststromen uit Rotterdam e.o. omgezet worden tot waardevolle grondstof voor het maken van papier en karton. In dit PapierLab kunnen mensen verschillende werk en creatieve ervaringen opdoen.

Wij zetten in het PapierLab een demo installatie op waarbij het transformatieproces van plant tot papier wordt uitgevoerd. We letten op duurzame inzet van de te gebruiken grondstoffen en (her-) gebruik van water. Het gebruik van energie wordt verlaagd door fermentatieprocessen in te zetten bij het maken van de pulp. Het is een experimentele opzet waar kennis van de pulp en papier maak technieken en de verwerking van nieuwe grondstoffen samen komen. Dit levert ons behalve bijzondere receptuur voor papier en karton ook andere innovatieve oplossingen en producten op. Het productieproces zelf is een levend voorbeeld voor onze studenten en deelnemers aan cursussen en de medewerkers aan de productieprocessen. We werken tegelijkertijd aan een Community die het maakproces gebruikt voor sociaal maatschappelijke doeleinden zoals eenzaamheidbestrijding of ondersteuning van Nederlandse taallessen of Lang leve Kunst voor Ouderen. Dit wordt uitgevoerd door Stichting van Broek tot Boek.

Waarom goed voor Rotterdam?

Bij de thema’s: een duurzame stad en iedereen aan het werk wordt er vanuit de mogelijkheden van de stad Rotterdam en de haven gedacht. Via Groencollect (zij halen groenafval op in elektrische autootjes) komen veel organische reststromen binnen. Wij selecteren de cellulose rijke stromen en verwerken ze tot pulp. Wij maken er samen met onze medewerkers (stagiaires, studenten, cursisten, vrijwilligers in de tegenprestatie regeling) Rotterdams papier met eigen receptuur van.

Waarom vernieuwend?

Papier maken van plantenafval is niet nieuw, maar voor velen nog onbekend | Het PapierLab gaat op zoek naar energiezuinige processen en onderzoekt fermentatieprocessen voor het afbreken van de vezels, zodat het energie slurpende maalproces bekort kan worden. | Onderzoek naar een installatie waarbij we alleen nog gebruik maken van regenwater dat continue na gebruik in het productieproces gefilterd en hergebruikt wordt | Papier receptuur zonder natuur-belastende toevoegingen. Dat alles is nieuw.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Bierpapier kopie

Doe mee

Organisatie: Papiermakerij de Hoop

Contactpersoon: Marieke de Hoop

Wij zoeken

Ik zoek papiermaak liefhebbers, die hun handen vies durven te maken.
Ik zoek een zakelijk leider (m/v) die mij helpt met de logistiek, communicatie, vormgeving en de japanse taal ;-) (grapje)
Ik zoek andere cellulose vezel gebruikers.
Ik zoek waardevolle ideeën voor het verwerken van het unieke papier dat we kunnen maken.

Gerelateerde Plannen

Restart Network: We Rise By Lifting Others

In the heart of Rotterdam, we create a world class, tuition-free technology school for refugees and underprivileged people. Restart Network offers an empowering one year long experience and enables people to kickstart a career in the IT industry.

Bekijk dit plan
Afbeelding voor plan

Een stad zonder gas

De Nederlandse samenleving staat voor een grote opgave bij de verduurzaming van de woningvoorraad en het dagelijkse leven.

Bekijk dit plan
R0 69 600 450 269 tender varen rotterdam

Het water centraal

Breng het water terug en daarmee ook de mogelijkheden om het water te gebruiken. Vissen, zwemmen, varen, zeilen, toerisme, beroepsvaart en alle mogelijkheden die dat te bieden heeft.

Bekijk dit plan
Logo hotel in eigen stad

Hotel in eigen stad

’Hotel in eigen stad’ is een on-line concept dat bewoners wil stimuleren in de eigen stad een hotelkamer te boeken.

Bekijk dit plan
Img 0471

Korte keten van bodem tot bord

Direct online producten kopen bij de boer uit jouw regio en afhalen bij een afhaalpunt bij jou in de wijk

Bekijk dit plan
Screen shot 2018 04 24 at 12.53.49 pm

Tweedehands Rotterdam

We fotograferen tweedehands kleding in Rotterdam en bieden deze gezamenlijk aan op een online platform. Met slimme zoek en aanbeveling technieken maken we Tweedehands Rotterdam het betere alternatief voor een uniek modieus uiterlijk.

Bekijk dit plan

Webwinkelstraat

De Webwinkelstraat is een website/mobiele app waar je per winkelstraat precies kunt zien wat het assortiment, de aanbiedingen en de openingstijden zijn van de winkeliers.

Bekijk dit plan
13700146 548350882019941 6436243010701029569 n

Stadse Streekwinkel Rotterdam

De Stadse Streekwinkel combineert de dagelijkse beschikbaarheid en korte afstand tot de consument in de stad met een boerderijwinkel. Het is de plek waar boeren en makers uit de regio zichtbaar en dagelijks toegankelijk worden voor de stedeling.

Bekijk dit plan
Meer plannen