Ontdek › Plan

PapierLab Rotterdam

Subsidie toegekend € 49.500,00

Aangemaakt: 31 mei 2018

Rotterdam economisch vooruit

Een plek realiseren waar cellulose-houdende reststromen uit Rotterdam e.o. omgezet worden tot waardevolle grondstof voor het maken van papier en karton. In dit PapierLab kunnen mensen verschillende werk en creatieve ervaringen opdoen.

Wij zetten in het PapierLab een demo installatie op waarbij het transformatieproces van plant tot papier wordt uitgevoerd. We letten op duurzame inzet van de te gebruiken grondstoffen en (her-) gebruik van water. Het gebruik van energie wordt verlaagd door fermentatieprocessen in te zetten bij het maken van de pulp. Het is een experimentele opzet waar kennis van de pulp en papier maak technieken en de verwerking van nieuwe grondstoffen samen komen. Dit levert ons behalve bijzondere receptuur voor papier en karton ook andere innovatieve oplossingen en producten op. Het productieproces zelf is een levend voorbeeld voor onze studenten en deelnemers aan cursussen en de medewerkers aan de productieprocessen. We werken tegelijkertijd aan een Community die het maakproces gebruikt voor sociaal maatschappelijke doeleinden zoals eenzaamheidbestrijding of ondersteuning van Nederlandse taallessen of Lang leve Kunst voor Ouderen. Dit wordt uitgevoerd door Stichting van Broek tot Boek.

Waarom goed voor Rotterdam?

Bij de thema’s: een duurzame stad en iedereen aan het werk wordt er vanuit de mogelijkheden van de stad Rotterdam en de haven gedacht. Via Groencollect (zij halen groenafval op in elektrische autootjes) komen veel organische reststromen binnen. Wij selecteren de cellulose rijke stromen en verwerken ze tot pulp. Wij maken er samen met onze medewerkers (stagiaires, studenten, cursisten, vrijwilligers in de tegenprestatie regeling) Rotterdams papier met eigen receptuur van.

Waarom vernieuwend?

Papier maken van plantenafval is niet nieuw, maar voor velen nog onbekend | Het PapierLab gaat op zoek naar energiezuinige processen en onderzoekt fermentatieprocessen voor het afbreken van de vezels, zodat het energie slurpende maalproces bekort kan worden. | Onderzoek naar een installatie waarbij we alleen nog gebruik maken van regenwater dat continue na gebruik in het productieproces gefilterd en hergebruikt wordt | Papier receptuur zonder natuur-belastende toevoegingen. Dat alles is nieuw.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Bierpapier kopie

Doe mee

Organisatie: Papiermakerij de Hoop

Contactpersoon: Marieke de Hoop

Wij zoeken

Ik zoek papiermaak liefhebbers, die hun handen vies durven te maken.
Ik zoek een zakelijk leider (m/v) die mij helpt met de logistiek, communicatie, vormgeving en de japanse taal ;-) (grapje)
Ik zoek andere cellulose vezel gebruikers.
Ik zoek waardevolle ideeën voor het verwerken van het unieke papier dat we kunnen maken.

Gerelateerde Plannen

Logo metromining

Van biomassa naar bioplastic

MetroMining gaat voedselresten van Rotterdamse bedrijven converteren naarenergie en in een volgende fase naarbioplastics.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 05 15 om 19.50.27

Big Data Rotterdam

Onafhankelijk ecosysteem waar bedrijven de juiste kennis krijgen om succes te hebben met Big Data en Wetenschap.

Bekijk dit plan
Foodkrant cover 2017

FOODKRANT ROTTERDAM

Gratis krant voor Rotterdam over gezond, duurzaam & plantaardig(er) eten

Bekijk dit plan
Rustaurant

Rustaurant Rotterdam

Een akoestisch aangename setting (rust) kan restaurantbezoekers met een gehoorprobleem helpen het sociale karakter van een gezamenlijk etentje op een prettige manier te ervaren.

Bekijk dit plan
Afbeelding voor plan

Een stad zonder gas

De Nederlandse samenleving staat voor een grote opgave bij de verduurzaming van de woningvoorraad en het dagelijkse leven.

Bekijk dit plan

Webwinkelstraat

De Webwinkelstraat is een website/mobiele app waar je per winkelstraat precies kunt zien wat het assortiment, de aanbiedingen en de openingstijden zijn van de winkeliers.

Bekijk dit plan
Hopstago

HopstaGo, a Go-to-Market Accelerator

HopstaGo is a Go-To-Market Accelerator program for New Innovative and Impactful products from Rotterdam. The Accelerator program is funded through "pay it forward" financial model, supporting new Innovative Products to make a Global Impact.

Bekijk dit plan
Iam

IAM

Dromenjagers ondersteunen bij het waarmaken van hun dromen met multimedia! Startend met unieke CV video’s of foto portretten en een aansluitend, inspirerend online blog die het gezicht toont van dromenjagers in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Meer plannen