Ontdek › Plan

PapierLab Rotterdam

Aangemaakt: 31 mei 2018

Rotterdam economisch vooruit

Een plek realiseren waar cellulose-houdende reststromen uit Rotterdam e.o. omgezet worden tot waardevolle grondstof voor het maken van papier en karton. In dit PapierLab kunnen mensen verschillende werk en creatieve ervaringen opdoen.

Wij zetten in het PapierLab een demo installatie op waarbij het transformatieproces van plant tot papier wordt uitgevoerd. We letten op duurzame inzet van de te gebruiken grondstoffen en (her-) gebruik van water. Het gebruik van energie wordt verlaagd door fermentatieprocessen in te zetten bij het maken van de pulp. Het is een experimentele opzet waar kennis van de pulp en papier maak technieken en de verwerking van nieuwe grondstoffen samen komen. Dit levert ons behalve bijzondere receptuur voor papier en karton ook andere innovatieve oplossingen en producten op. Het productieproces zelf is een levend voorbeeld voor onze studenten en deelnemers aan cursussen en de medewerkers aan de productieprocessen. We werken tegelijkertijd aan een Community die het maakproces gebruikt voor sociaal maatschappelijke doeleinden zoals eenzaamheidbestrijding of ondersteuning van Nederlandse taallessen of Lang leve Kunst voor Ouderen. Dit wordt uitgevoerd door Stichting van Broek tot Boek.

Waarom goed voor Rotterdam?

Bij de thema’s: een duurzame stad en iedereen aan het werk wordt er vanuit de mogelijkheden van de stad Rotterdam en de haven gedacht. Via Groencollect (zij halen groenafval op in elektrische autootjes) komen veel organische reststromen binnen. Wij selecteren de cellulose rijke stromen en verwerken ze tot pulp. Wij maken er samen met onze medewerkers (stagiaires, studenten, cursisten, vrijwilligers in de tegenprestatie regeling) Rotterdams papier met eigen receptuur van.

Waarom vernieuwend?

Papier maken van plantenafval is niet nieuw, maar voor velen nog onbekend | Het PapierLab gaat op zoek naar energiezuinige processen en onderzoekt fermentatieprocessen voor het afbreken van de vezels, zodat het energie slurpende maalproces bekort kan worden. | Onderzoek naar een installatie waarbij we alleen nog gebruik maken van regenwater dat continue na gebruik in het productieproces gefilterd en hergebruikt wordt | Papier receptuur zonder natuur-belastende toevoegingen. Dat alles is nieuw.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Bierpapier kopie

Doe mee

Organisatie: Papiermakerij de Hoop

Contactpersoon: Marieke de Hoop

Wij zoeken

Ik zoek papiermaak liefhebbers, die hun handen vies durven te maken.
Ik zoek een zakelijk leider (m/v) die mij helpt met de logistiek, communicatie, vormgeving en de japanse taal ;-) (grapje)
Ik zoek andere cellulose vezel gebruikers.
Ik zoek waardevolle ideeën voor het verwerken van het unieke papier dat we kunnen maken.

Gerelateerde Plannen

Foodkrant cover 2017

FOODKRANT ROTTERDAM

Gratis krant voor Rotterdam over gezond, duurzaam & plantaardig(er) eten

Bekijk dit plan
Infantes e 2015 asparagopsis taxiformis ojoinvasoras 20 10 2016

Blue Harvest Nederland

Blue Harvest gaat een heel speciaal soort zeewier kweken in Blue City. Dit speciale tropische zeewier kan de methaanuitstoot van vee met wel 99% verminderen.

Bekijk dit plan
Letters yj

WYJzer 7mijlslaarzen plan

Ondernemers beter, slimmer, creatiever en rendabeler laten werken, zodat grote stappen mogelijk zijn met hun prachtige idee of dienst. Door opheffen van blokkades, omdenken van de problemen op het diverse gebieden.

Bekijk dit plan
Bringo 23 bus

TOERISTENSHUTTLE ( ROTTERDAM SKYLINE TOUR )

Toeristen een rondrit aanbieden met ROTTERDAM SKYLINE TOUR langs de highlights van Rotterdam

Bekijk dit plan
Plaatje

Offcourse: on track towards Coderdam

Opzetten van een gratis toegankelijk fysiek en viruteel platform waar mensen samen komen om te leren programmeren en beter aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 04 06 om 14.21.27

Rotterdam Deelstad

‘Rotterdam Deelstad’ verzamelt alle Rotterdamse deelinitiatieven op een online platform. Zodat met deze kennis delen voor alle Rotterdammers makkelijker wordt en zij hun leven zo duurzamer en socialer maken, en geld besparen.

Bekijk dit plan

Restart Network: We Rise By Lifting Others

In the heart of Rotterdam, we create a world class, tuition-free technology school for refugees and underprivileged people. Restart Network offers an empowering one year long experience and enables people to kickstart a career in the IT industry.

Bekijk dit plan
Meer plannen