Ontdek › Plan

Schoolschaken op alle basisscholen in Rotterdam

Subsidie toegekend € 10.000,00

Aangemaakt: 23 april 2018

Heb hart voor onderwijs

Schaken op school. In het lesprogramma of na schooltijd in de groepen 3 t/m 6 van alle basisscholen in Rotterdam.

In Rotterdam zijn al instanties bezig schaken voor jonge kinderen ( 6-10 jaar) te promoten, vaak vanuit het perspectief die kinderen te enthousiasmeren lid te worden van een (jeugd)schaakclub. Prachtig streven, maar de StichtingSchoolschaakRotterdam richt zich op het (faciliteren van) schoolschaken voor alle leerlingen op alle basisscholen.
In nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en de Rotterdamse Schaakbond (RSB) willen we veel meer schaaktrainers laten opleiden, zodat zij op de scholen (bezoldigd) schaaklessen kunnen gaan geven. We willen proberen met name studenten van de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam enthousiast te maken voor het volgen van de cursus en het lesgeven. Kortom, de stichting wil de diverse krachten en stakeholders (we denken hierbij niet alleen aan potentiële subsidiegevers, maar zeker ook aan de gemeente Rotterdam en BOOR) bundelen om zó schoolschaken, net als bijvoorbeeld in Polen, op alle basisscholen op te nemen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Wij zijn ervan overtuigd dat ieder kind kan leren schaken en dat schaken als onderdeel van het lesprogramma bijdraagt aan het verbeteren van de schoolresultaten. Rotterdam, hoewel zij de achterstand inloopt, scoort qua onderwijsresultaten nog steeds onder het landelijke gemiddelde. Niet iedere school heeft de financiële mogelijkheden en de organisatiekracht om schoolschaak te organiseren en daar willen wij scholen bij helpen.

Waarom vernieuwend?

Schoolschaken bevordert niet alleen aantoonbaar het niveau van het rekenen, maar ook verhoogt schaken het concentratievermogen en vergroot het de planningsvaardigheid. En niet te vergeten spelen de sociale contacten een belangrijke rol: respect voor je tegenstander, blij zijn met een overwinning, kunnen omgaan met een verliespartij, om maar een paar aspecten te noemen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

F83ad43a c548 494b 97ee fe3273fa6c37

Doe mee

Organisatie: StichtingSchoolschaakRotterdam

Contactpersoon: Jankees Ouwerkerk

Wij zoeken

Een trainingsruimte om nieuwe schaaktrainers op te leiden (3 avonden in mei en juni).
Advies over personeelszaken

Gerelateerde Plannen

Stickerboog

leuk leren 010

Spelen is leren. Het doel van het plan is om spelend leren beter op de kaart te zetten en meer Rotterdamse gezinnen met jonge kinderen toegang te geven tot leuk en leerzaam (spel)materiaal.

Bekijk dit plan
Afbeelding1

YCADEMY010 | gerse koppen

Openbare academie voor het versterken van (over)levensvaardigheden

Bekijk dit plan
Poster rotterdams po debat 2017

Leren debatteren voor het Rotterdamse basisonderwijs

De verbinding van burgerschap en Rotterdam in het toekomstgericht onderwijs.

Bekijk dit plan
Ct 001 ava p1

ConnecTeach010– Hét Rotterdamse lerarenplatform

ConnecTeach010 is een online en offline platform voor de Rotterdamse leerkracht. ConnecTeach010 brengt leerkrachten van VVE tot WO met elkaar in verbinding zonder tussenkomst van besturen.

Bekijk dit plan
Image gwk

GrowWizzKid Rotterdam

Met GrowWizzKid gebruikt de groeicyclus van planten als kapstok voor vakoverstijgend onderwijs dmv ontdekkend leren. De intrinsieke nieuwsgierigheid van kinderen wordt geprikkeld waardoor lesstof beter beklijft.

Bekijk dit plan

AL DOENDE, LEER JE

Het voorkomen van vroegtijdig schooluitval en het werken aan een beter toekomstperspectief voor leerlingen van het Mbo door het bieden van een baan of hen te begeleiden naar een voor hun passend onderwijs.

Bekijk dit plan
P3220093

Onderzoekend leren op de Zalmplaatschool

Onderzoekend en ontwerpend leren op de Zalmplaatschool ! 21 ste Century Skills

Bekijk dit plan
Veerkracht010 gr

VEERKRACHT010

Onze jongeren van nu, zijn de Rotterdammers van morgen. Samen bouwen wij aan hun veerkracht en zelfredzaamheid

Bekijk dit plan
Meer plannen