Ontdek › Plan

Schoolschaken op alle basisscholen in Rotterdam

Subsidie toegekend € 10.000,00

Aangemaakt: 23 april 2018

Heb hart voor onderwijs

Schaken op school. In het lesprogramma of na schooltijd in de groepen 3 t/m 6 van alle basisscholen in Rotterdam.

In Rotterdam zijn al instanties bezig schaken voor jonge kinderen ( 6-10 jaar) te promoten, vaak vanuit het perspectief die kinderen te enthousiasmeren lid te worden van een (jeugd)schaakclub. Prachtig streven, maar de StichtingSchoolschaakRotterdam richt zich op het (faciliteren van) schoolschaken voor alle leerlingen op alle basisscholen.
In nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en de Rotterdamse Schaakbond (RSB) willen we veel meer schaaktrainers laten opleiden, zodat zij op de scholen (bezoldigd) schaaklessen kunnen gaan geven. We willen proberen met name studenten van de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam enthousiast te maken voor het volgen van de cursus en het lesgeven. Kortom, de stichting wil de diverse krachten en stakeholders (we denken hierbij niet alleen aan potentiële subsidiegevers, maar zeker ook aan de gemeente Rotterdam en BOOR) bundelen om zó schoolschaken, net als bijvoorbeeld in Polen, op alle basisscholen op te nemen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Wij zijn ervan overtuigd dat ieder kind kan leren schaken en dat schaken als onderdeel van het lesprogramma bijdraagt aan het verbeteren van de schoolresultaten. Rotterdam, hoewel zij de achterstand inloopt, scoort qua onderwijsresultaten nog steeds onder het landelijke gemiddelde. Niet iedere school heeft de financiële mogelijkheden en de organisatiekracht om schoolschaak te organiseren en daar willen wij scholen bij helpen.

Waarom vernieuwend?

Schoolschaken bevordert niet alleen aantoonbaar het niveau van het rekenen, maar ook verhoogt schaken het concentratievermogen en vergroot het de planningsvaardigheid. En niet te vergeten spelen de sociale contacten een belangrijke rol: respect voor je tegenstander, blij zijn met een overwinning, kunnen omgaan met een verliespartij, om maar een paar aspecten te noemen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

F83ad43a c548 494b 97ee fe3273fa6c37

Doe mee

Organisatie: StichtingSchoolschaakRotterdam

Contactpersoon: Jankees Ouwerkerk

Wij zoeken

Een trainingsruimte om nieuwe schaaktrainers op te leiden (3 avonden in mei en juni).
Advies over personeelszaken

Gerelateerde Plannen

Hetadviesbureau small

Het Adviesbureau.

Leerlingen uit de onderbouw van het HAVO/VWO van scholen in Rotterdam gaan werken als onderzoekers en ontwerpers voor echte opdrachtgevers.

Bekijk dit plan

AL DOENDE, LEER JE

Het voorkomen van vroegtijdig schooluitval en het werken aan een beter toekomstperspectief voor leerlingen van het Mbo door het bieden van een baan of hen te begeleiden naar een voor hun passend onderwijs.

Bekijk dit plan
Img 0475

Leer- en Veerkracht, in je kracht op school!

Een intensief Integraal meerjarentraject ter bevordering van de mentale veerkracht van leerlingen en leerkrachten.

Bekijk dit plan
Super schoool

Super Schoool

De ambitie van Super Schoool is om reguliere basisscholen de keuze te bieden een excellente school te worden in het toepassen van de Wet Passend Onderwijs.

Bekijk dit plan
Ruimtereis 2016

Ruimtemissie voor leerlingen

Leerlingen van het Vreewijk Lyceum organiseren en maken hun eigen ruimtereis! Iedereen kan mee doen vanwege de verschillende disciplines.

Bekijk dit plan
Mijn boek boek

Mijn boek - Verhalen uit Rotterdam

Rotterdamse verhalen voor leerlingen van alle Rotterdamse basisscholen. Omdat lezen leuk is!

Bekijk dit plan
Calvijn business school rgb

Versterk je netwerk

Wij willen de leerlingen van Calvijn Business school nog beter voorbereiden op de toekomst. Dat willen wij, naast het bieden van een sterk onderwijscurriculum, doen door onze leerlingen, op structurele basis, kennis te laten maken met het werkveld.

Bekijk dit plan
Meer plannen