Ontdek › Plan

Schoolschaken op alle basisscholen in Rotterdam

Aangemaakt: 23 april 2018

Heb hart voor onderwijs

Schaken op school. In het lesprogramma of na schooltijd in de groepen 3 t/m 6 van alle basisscholen in Rotterdam.

In Rotterdam zijn al instanties bezig schaken voor jonge kinderen ( 6-10 jaar) te promoten, vaak vanuit het perspectief die kinderen te enthousiasmeren lid te worden van een (jeugd)schaakclub. Prachtig streven, maar de StichtingSchoolschaakRotterdam richt zich op het (faciliteren van) schoolschaken voor alle leerlingen op alle basisscholen.
In nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en de Rotterdamse Schaakbond (RSB) willen we veel meer schaaktrainers laten opleiden, zodat zij op de scholen (bezoldigd) schaaklessen kunnen gaan geven. We willen proberen met name studenten van de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam enthousiast te maken voor het volgen van de cursus en het lesgeven. Kortom, de stichting wil de diverse krachten en stakeholders (we denken hierbij niet alleen aan potentiële subsidiegevers, maar zeker ook aan de gemeente Rotterdam en BOOR) bundelen om zó schoolschaken, net als bijvoorbeeld in Polen, op alle basisscholen op te nemen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Wij zijn ervan overtuigd dat ieder kind kan leren schaken en dat schaken als onderdeel van het lesprogramma bijdraagt aan het verbeteren van de schoolresultaten. Rotterdam, hoewel zij de achterstand inloopt, scoort qua onderwijsresultaten nog steeds onder het landelijke gemiddelde. Niet iedere school heeft de financiële mogelijkheden en de organisatiekracht om schoolschaak te organiseren en daar willen wij scholen bij helpen.

Waarom vernieuwend?

Schoolschaken bevordert niet alleen aantoonbaar het niveau van het rekenen, maar ook verhoogt schaken het concentratievermogen en vergroot het de planningsvaardigheid. En niet te vergeten spelen de sociale contacten een belangrijke rol: respect voor je tegenstander, blij zijn met een overwinning, kunnen omgaan met een verliespartij, om maar een paar aspecten te noemen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

F83ad43a c548 494b 97ee fe3273fa6c37

Doe mee

Organisatie: StichtingSchoolschaakRotterdam

Contactpersoon: Jankees Ouwerkerk

Wij zoeken

Een trainingsruimte om nieuwe schaaktrainers op te leiden (3 avonden in mei en juni).
Advies over personeelszaken

Gerelateerde Plannen

Aanvraag

Unitonderwijs voor Wereldburgers Mariaschool

Unit onderwijs waarin elk kind uniek is en uitgroeit tot levenskunstenaar en waar wij recht doen aan samen voor het talent van uw kind

Bekijk dit plan
Hqdefault

Digitaal schoolplein scholengroep Charlois.

Het digitale schoolplein (een sociaal platform) van de scholengroep Charlois brengt experts binnen de scholengroep samen

Bekijk dit plan
Family first

Super Family, gepassioneerde gezinsondersteuning

Persoonlijke en betrokken gezinsondersteuning met oog voor potentie waarin professionals op gezinsniveau samenwerken om gezinnen te laten groeien en bloeien.

Bekijk dit plan
Logo

The Science Tour & Junior ScienceBattle

Middelbare scholieren helpen bij hun profielkeuze en hun profielwerkstuk laten presenteren voor een publiek in het theater.

Bekijk dit plan
Nao %282%29

Nao nou! Een robot in de kleuterklas.

Een robot kan een leerkracht niet vervangen, wel ondersteunen. Wij maken een robotdidactiek voor kleuters en een simpele manier om de robot aan te sturen.

Bekijk dit plan
Calvijn business school rgb

Versterk je netwerk

Wij willen de leerlingen van Calvijn Business school nog beter voorbereiden op de toekomst. Dat willen wij, naast het bieden van een sterk onderwijscurriculum, doen door onze leerlingen, op structurele basis, kennis te laten maken met het werkveld.

Bekijk dit plan
Dsc 0054

Nieuwe technologie in Rotterdams primair onderwijs

Rotterdamse scholen worden klaargestoomd voor de 21e eeuw met onze lessen en workshops in nieuwe technologie en programmeren in het primair onderwijs. Voor kind èn leerkracht.

Bekijk dit plan
Buitenspelen

De Buitenwereld

We breiden de lesruimte van OBS De Kleine Wereld uit naar het plein en de buurt, zodat kinderen uitdagingen aan kunnen gaan in een veilige omgeving. Nieuwsgierigheid, ontmoeting en zorg voor de omgeving zijn sleutelwoorden van De Buitenruimte.

Bekijk dit plan
Meer plannen