Ontdek › Plan

Schoolschaken op alle basisscholen in Rotterdam

Subsidie toegekend € 10.000,00

Aangemaakt: 23 april 2018

Heb hart voor onderwijs

Schaken op school. In het lesprogramma of na schooltijd in de groepen 3 t/m 6 van alle basisscholen in Rotterdam.

In Rotterdam zijn al instanties bezig schaken voor jonge kinderen ( 6-10 jaar) te promoten, vaak vanuit het perspectief die kinderen te enthousiasmeren lid te worden van een (jeugd)schaakclub. Prachtig streven, maar de StichtingSchoolschaakRotterdam richt zich op het (faciliteren van) schoolschaken voor alle leerlingen op alle basisscholen.
In nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en de Rotterdamse Schaakbond (RSB) willen we veel meer schaaktrainers laten opleiden, zodat zij op de scholen (bezoldigd) schaaklessen kunnen gaan geven. We willen proberen met name studenten van de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam enthousiast te maken voor het volgen van de cursus en het lesgeven. Kortom, de stichting wil de diverse krachten en stakeholders (we denken hierbij niet alleen aan potentiële subsidiegevers, maar zeker ook aan de gemeente Rotterdam en BOOR) bundelen om zó schoolschaken, net als bijvoorbeeld in Polen, op alle basisscholen op te nemen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Wij zijn ervan overtuigd dat ieder kind kan leren schaken en dat schaken als onderdeel van het lesprogramma bijdraagt aan het verbeteren van de schoolresultaten. Rotterdam, hoewel zij de achterstand inloopt, scoort qua onderwijsresultaten nog steeds onder het landelijke gemiddelde. Niet iedere school heeft de financiële mogelijkheden en de organisatiekracht om schoolschaak te organiseren en daar willen wij scholen bij helpen.

Waarom vernieuwend?

Schoolschaken bevordert niet alleen aantoonbaar het niveau van het rekenen, maar ook verhoogt schaken het concentratievermogen en vergroot het de planningsvaardigheid. En niet te vergeten spelen de sociale contacten een belangrijke rol: respect voor je tegenstander, blij zijn met een overwinning, kunnen omgaan met een verliespartij, om maar een paar aspecten te noemen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

F83ad43a c548 494b 97ee fe3273fa6c37

Doe mee

Organisatie: StichtingSchoolschaakRotterdam

Contactpersoon: Jankees Ouwerkerk

Wij zoeken

Een trainingsruimte om nieuwe schaaktrainers op te leiden (3 avonden in mei en juni).
Advies over personeelszaken

Gerelateerde Plannen

Img 0474

De Ouder en Kind Academie

‘Good parenting at home’ is de belangrijkste bijdrage van ouders aan schoolsucces

Bekijk dit plan
Istock 538026338

Een oplossing voor 'Thuiszitters'

Stichting Bloemfleur wil graag een school starten voor 'thuiszitters' waar door middel van een combinatie van zorg, creatieve ontwikkeling en onderwijs, maatwerk wordt geleverd.

Bekijk dit plan
Img 6344

"Maak nieuwsgierig onderwijs"

Een nieuw onderwijsconcept. Binnen -en buitenschools worden nieuwe kennis en vaardigheden gekoppeld aan innovatie op alle gebieden

Bekijk dit plan
10615451 383301478491784 5498673520405854829 n

Mijn superpap

De burgerkracht van kinderen die een ouder moeten missen wordt vergroot doordat het sociaal netwerk preventief bewustwording creëert en het onderwerp oppakt met het kind, door middel van het boek 'mijn superpap'!

Bekijk dit plan
Li 400x400 logo

De Muren hebben Oren

In dit project ontmoeten Rotterdamse leerlingen tussen de 10-12 jaar uit diverse wijken van de stad elkaar en interviewen zij samen stadsgenoten over hun geschiedenis. Al deze persoonlijke verhalen verbinden de inwoners met elkaar en met Rotterdam.

Bekijk dit plan
2016 10 13 photo 00000230

ROoster10

Meer jongeren haken af bij het reguliere onderwijs om sociale, emotionele, economische of culturele redenen. ROoster10 is hun huiskamer, luisterend oor en huiswerkbegeleiding.

Bekijk dit plan
Logo imc basis nieuwe huisstijlkleuren

IMC Basis op de Talmaschool

Maatschappijgericht onderwijs integreren op de Talmaschool met als doel de leerlingen erop voor te bereiden dat ze later zelfstandige, gemotiveerde en verantwoorde keuzes kunnen maken voor hun opleiding en beroep.

Bekijk dit plan
Infographic archiklas

ArchiKlas - architectuurlessen voor kinderen

Kinderen in het primair onderwijs spelenderwijs de 21e-eeuwse vaardigheden bijbrengen door middel van een reeks van architectuurlessen, waarin creativiteit en onderzoekend en ontwerpend leren een grote rol speelt.

Bekijk dit plan
Meer plannen