Ontdek › Plan

SyncVR Rotterdam

Aangemaakt: 30 april 2018

Eenzaamheid bestrijden we samen

SyncVR is een virtual reality (VR) systeem dat door middel van unieke, fysiek gezamenlijke ervaringen waardevolle connecties schept tussen Rotterdamse patiënten en hun familie en naasten.

Eenzaamheid is een groeiend probleem in Rotterdam - een probleem waar voornamelijk in de medische zorg nog weinig aandacht aan wordt besteed (zie actieplan Voor Mekaar). Met SyncVR willen we langdurige patiënten bij elkaar brengen en onverwachte connecties leggen. SyncVR is een VR-systeem dat is gebaseerd op een bewezen VR-concept, bestaande uit een tablet en twee VR-brillen. Hiermee kunnen patiënten op oncologie-afdelingen gezamenlijk hun stad herontdekken, herinneringen ophalen en nieuwe contacten leggen.

Met het KWF, een Rotterdams ziekenhuis en een groep langdurige patiënten gaan we het product doorontwikkelen en zo goed mogelijk laten aansluiten bij een van de eenzaamste groepen Rotterdammers.

Met Citylab010 erbij willen we Rotterdam een stukje minder eenzaam maken. Door unieke VR-beelden te creëren van typische Rotterdamse plekken (van Euromast tot de Rotterdamse haven), bieden we langdurige patiënten een gezamenlijke ervaring die ze zelf niet meer kunnen beleven.

Waarom goed voor Rotterdam?

Eenzaamheid is een van Rotterdams grootste en hardst groeiende problemen. Maar liefst 49% van alle Rotterdammers voelt zich regelmatig eenzaam. In 2008 was dat nog maar 39%. Vanwege haar grote sociale verschillen en enorme multiculturaliteit lijdt Rotterdam nog meer onder de eenzaamheidstrend dan andere steden. In medische instellingen is dit probleem ontzettend ondergewaardeerd, en daarom richten we ons met de gezamenlijke, Rotterdamse VR-ervaringen op de Rotterdamse patiënt.

Waarom vernieuwend?

Geen enkele andere VR-toepassing van vandaag richt zich specifiek op het fysiek bij elkaar brengen van eenzame patiënten. Bovendien combineert SyncVR het bieden van de slimme en mobiele VR-applicatie met het creëren van unieke en typische Rotterdamse VR-ervaringen. Daarnaast zijn we technisch vernieuwend: we maken gebruik van de nieuwste VR technologie van dit moment, waardoor de VR ervaringen zo realistisch mogelijk zijn, terwijl de kosten laag blijven.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Vr mariahoeve rob verbunt img 20170808 115724961

Doe mee

Organisatie: SyncVR

Contactpersoon: Floris van der Breggen

Wij zoeken

Subsidie en partnerships om samen VR-ervaringen te creeren en te kunnen gebruiken in medische instellingen.

Gerelateerde Plannen

20170526 211003

MIndfulness voor mensen met LVB

Mindfulness leert je te leven in het hier en nu zonderdaar over te oordelen. Ook beinvloed het de primaire reactie op sommige situatie welke voor mensen met LVB als bedreigend kunnen worden ervaren.

Bekijk dit plan
Dsci0349

De "InspiratieBuzzz"

DriveToConnect zet zich in voor een inclusieve samenleving door goede inspirerende voorbeelden in het licht te zetten.

Bekijk dit plan
Rvh utrecht 1384 citylab

De Buur(t)tafel in Rotterdam

De Buur(t)tafel© is een platform voor sociale eetinitiatieven met als doel meer verbinding te creëren in Rotterdam. Via Buur(t)tafel en de bijbehorende website met reserveringssysteem vinden wijkbewoners het eetinitiatief bij hen in de buurt.

Bekijk dit plan

uitgaansgelegenheid voor door mindervaliden

Niet bestaande en waar enorme behoefte aan is door dit doelgroep

Bekijk dit plan
Scoot rotterdam

Scoot in de buurt

Het begeleiden en stimuleren van scootmobielgebruik door mensen met mobiliteitsproblemen

Bekijk dit plan
Senioren koppel vermaakt zich in de tuin

Smaak en vermaaktuin

Vereenzaming tegengaan door "ouderen" uit huis te halen en lekker te gaan tuinieren.

Bekijk dit plan
Popkoor

Popkoor PLUS!

een spetterend popkoor van statushouders PLUS enthousiaste Nederlanders, die daar graag aan meedoen en een handje bij helpen.

Bekijk dit plan
Meer plannen