Ontdek › Plan

Water Fenomena Rotterdam Prins Alexander

Subsidie toegekend € 75.000,00

Aangemaakt: 31 mei 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Op het Prins Alexanderplein, in het hart van de laagst gelegen bebouwde polder van Europa, wordt een Water Fenomena georganiseerd; een publieksevenement voor jong en oud dat het Nederlandse thema ‘water en waterbeheer’ onder de aandacht brengt.

Water Fenomena is een buitenexpositie, geïnspireerd op de Rotterdamse Fenomena die in 1985 een miljoen bezoekers trok, over waterbeheer en watertechniek, waterveiligheid, weerbaarheid en innovatie. Prins Alexanderplein, gelegen naast het NS station, is het centrum van de Alexanderpolder en wordt de locatie van Water Fenomena. Het thema is actueel, Water en Waterbeheer, en geniet onder de bewoners veel belangstelling. De Alexanderpolder is de laagste polder van Europa en ligt 6 meter onder zeeniveau. In de 150 jaar geleden drooggelegde polder wonen nu 97.000 mensen en er zijn dagelijks vele tienduizenden bezoekers. De lage ligging heeft de identiteit van het stadsdeel mede vorm gegeven door het voortdurende ‘gevecht’ met ‘t water. Daarmee is ‘t de perfecte locatie voor Water Fenomena, een 3 maanden durende manifestatie voor iedereen – inwoners en bezoekers, jong en oud, ongeacht opleidingsniveau en achtergrond – waar van alles is te zien en te beleven op, met en over water.

Waarom goed voor Rotterdam?

Water is een belangrijk thema voor Rotterdam, waarmee de gemeente zich al langere tijd op de kaart zet. De Alexanderpolder is de laagst gelegen bebouwde polder in Europa, een feit waar Rotterdam en Rotterdammers trots op zijn. Water Fenomena toont die trots én werkt aan een groter ‘waterbewustzijn’. Het wordt ook een plek waar experts (het vakpubliek) het gesprek over de huidige wateropgave aangaan en waar die kennis gedeeld wordt met een breder publiek.

Waarom vernieuwend?

Het watervraagstuk wordt op speelse én serieuze manier onder de aandacht gebracht, bij vakpubliek en ‘gewone Rotterdammers’ (en scholen). Men leert over de polder, waterhuishouding, waterproblemen en wat hij/zij kan doen om bij te dragen aan oplossingen. Zoals met Water Living Labs; workshops of ateliers voor bewoners en ondernemers, door en met professionals. Ze combineren onderzoek, innovatie en praktijk – met de tentoonstelling als tijdelijk lab om kennis te halen én te brengen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Water fenomena slide

Doe mee

Organisatie: Stichting Hart voor Prins Alexander

Contactpersoon: Herman van Dongen

Wij zoeken

De Stichting Hart voor Prins Alexander zoekt voor het ontwikkelen en samenstellen van de tentoonstelling en het publieksprogramma samenwerking met geïnteresseerde bewoners en professionals!

Gerelateerde Plannen

Schermafbeelding 2017 04 03 om 13.56.20

Drijvend park

Rotterdam heeft veel ‘oude’ havens die steeds minder gebruikt worden door economische scheepvaart. Door het bouwen van drijvende parken betrekken we de stad bij het water richten we stad optimaal in voor het gebruik door zijn bewoners

Bekijk dit plan
Popupstadspark

Pop Up Stadspark Grotekerkplein

Het toekomstig stadspark Grotekerkplein nu al tot leven laten komen en uitproberen wat voor Rotterdammers het ideale stadspark is.

Bekijk dit plan
Afbeelding1

Boomtoppers: alle Rotterdammers kunnen de boom in!

Boomtoppers wil een outdoor sportprogramma rond boomklimmen in een stedelijke omgeving ontwikkelen dat geschikt is voor alle doelgroepen.

Bekijk dit plan
Image

Vondelpark in Rotterdam

Een leuk vondelpark (Amsterdam) in Rotterdam.

Bekijk dit plan

Botanische Tuin Afrikaanderwijk

We willen graag van onze tuin een plek maken waar ieder mens met al zijn zintuigen natuur kan beleven.

Bekijk dit plan
Kindervuurwerk

Nationale Kinder Vuurwerk Rotterdam

Een groot vuurwerk bij de Erasmusbrug om 19.00 uur op 31 december om het oude jaar mee af te sluiten en het nieuwe mee te beginnen. Speciaal voor kinderen en gezinnen om hen op te laten groeien met een traditie van groot georganiseerd vuurwerk.

Bekijk dit plan
Sam 5522

Rondje Coolhaven

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

Bekijk dit plan
Banner rec def

Healing Places - Prototypes

Healing Places is a cross-disciplinary project that aims to create in Rotterdam West prototypes of sensory and therapeutic spaces in the city to improve the population’s physical and mental health.

Bekijk dit plan
Meer plannen