Ontdek › Plan

Water Fenomena Rotterdam Prins Alexander

Subsidie toegekend € 75.000,00

Aangemaakt: 31 mei 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Op het Prins Alexanderplein, in het hart van de laagst gelegen bebouwde polder van Europa, wordt een Water Fenomena georganiseerd; een publieksevenement voor jong en oud dat het Nederlandse thema ‘water en waterbeheer’ onder de aandacht brengt.

Water Fenomena is een buitenexpositie, geïnspireerd op de Rotterdamse Fenomena die in 1985 een miljoen bezoekers trok, over waterbeheer en watertechniek, waterveiligheid, weerbaarheid en innovatie. Prins Alexanderplein, gelegen naast het NS station, is het centrum van de Alexanderpolder en wordt de locatie van Water Fenomena. Het thema is actueel, Water en Waterbeheer, en geniet onder de bewoners veel belangstelling. De Alexanderpolder is de laagste polder van Europa en ligt 6 meter onder zeeniveau. In de 150 jaar geleden drooggelegde polder wonen nu 97.000 mensen en er zijn dagelijks vele tienduizenden bezoekers. De lage ligging heeft de identiteit van het stadsdeel mede vorm gegeven door het voortdurende ‘gevecht’ met ‘t water. Daarmee is ‘t de perfecte locatie voor Water Fenomena, een 3 maanden durende manifestatie voor iedereen – inwoners en bezoekers, jong en oud, ongeacht opleidingsniveau en achtergrond – waar van alles is te zien en te beleven op, met en over water.

Waarom goed voor Rotterdam?

Water is een belangrijk thema voor Rotterdam, waarmee de gemeente zich al langere tijd op de kaart zet. De Alexanderpolder is de laagst gelegen bebouwde polder in Europa, een feit waar Rotterdam en Rotterdammers trots op zijn. Water Fenomena toont die trots én werkt aan een groter ‘waterbewustzijn’. Het wordt ook een plek waar experts (het vakpubliek) het gesprek over de huidige wateropgave aangaan en waar die kennis gedeeld wordt met een breder publiek.

Waarom vernieuwend?

Het watervraagstuk wordt op speelse én serieuze manier onder de aandacht gebracht, bij vakpubliek en ‘gewone Rotterdammers’ (en scholen). Men leert over de polder, waterhuishouding, waterproblemen en wat hij/zij kan doen om bij te dragen aan oplossingen. Zoals met Water Living Labs; workshops of ateliers voor bewoners en ondernemers, door en met professionals. Ze combineren onderzoek, innovatie en praktijk – met de tentoonstelling als tijdelijk lab om kennis te halen én te brengen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Jan metz fenomena

Doe mee

Organisatie: Stichting Hart voor Prins Alexander

Contactpersoon: Herman van Dongen

Wij zoeken

De Stichting Hart voor Prins Alexander zoekt voor het ontwikkelen en samenstellen van de tentoonstelling en het publieksprogramma samenwerking met geïnteresseerde bewoners en professionals!

Gerelateerde Plannen

Verborgen tuin

'De Tuin van de Koning'

“Het verwaarloosde schoolplein aan de Koningsveldestraat omvormen tot een nieuw, groen hart van de buurt, om te ontmoeten, werken, leren en een platform te bieden aan cultuur, duurzaamheid en gezonde levensstijl.”

Bekijk dit plan
Img 8114

Oostplein Verlicht!

Een lichtend voorbeeld hoe bewoners, ondernemers, kunstenaars en architecten van een doorgangsplein een verblijfsplein maken.

Bekijk dit plan
Brick met fiets

BRICK! De deelfiets parkeertegel.

BRICK! De deelfiets parkeertegel waar de deelfietsen netjes gestald kunnen worden.

Bekijk dit plan
20180415 151926

Rotterdam: Print Your City!

In the project Print Your City!, Rotterdam residents upcycle their plastic waste into their public space with the use of robotic 3D printing. In this way Rotterdam uses citizen involvement to become more circular!

Bekijk dit plan
Sam 5522

Rondje Coolhaven

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

Bekijk dit plan
Gezondewijk2

GezondeWijk door VoedselEducatie010

Stichting VoedselEducatie010 rolt een structureel educatief programma uit, over Voedselwijsheid, Gezonde Leefstijl en Taalvaardigheid, voor ouders en kinderen in de wijk Bloemhof.

Bekijk dit plan

STADSSTUKKEN

City Pieces maakt de diversiteit van stedelijke omgeving zichtbaar middels interactieve installaties die een verbinding maken met de omgeving en haar bewoners.

Bekijk dit plan
Route    initiatieven groen recreatie

De Groene Marathon Rotterdam

De Groene Marathon is een recreatieve natuurroute van meer dan veertig kilometer dwars door Rotterdam die de mooiste stukken stadsnatuur met elkaar verbindt.

Bekijk dit plan
Meer plannen