Ontdek › Plan

Water Fenomena Rotterdam Prins Alexander

Subsidie toegekend € 75.000,00

Aangemaakt: 31 mei 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Op het Prins Alexanderplein, in het hart van de laagst gelegen bebouwde polder van Europa, wordt een Water Fenomena georganiseerd; een publieksevenement voor jong en oud dat het Nederlandse thema ‘water en waterbeheer’ onder de aandacht brengt.

Water Fenomena is een buitenexpositie, geïnspireerd op de Rotterdamse Fenomena die in 1985 een miljoen bezoekers trok, over waterbeheer en watertechniek, waterveiligheid, weerbaarheid en innovatie. Prins Alexanderplein, gelegen naast het NS station, is het centrum van de Alexanderpolder en wordt de locatie van Water Fenomena. Het thema is actueel, Water en Waterbeheer, en geniet onder de bewoners veel belangstelling. De Alexanderpolder is de laagste polder van Europa en ligt 6 meter onder zeeniveau. In de 150 jaar geleden drooggelegde polder wonen nu 97.000 mensen en er zijn dagelijks vele tienduizenden bezoekers. De lage ligging heeft de identiteit van het stadsdeel mede vorm gegeven door het voortdurende ‘gevecht’ met ‘t water. Daarmee is ‘t de perfecte locatie voor Water Fenomena, een 3 maanden durende manifestatie voor iedereen – inwoners en bezoekers, jong en oud, ongeacht opleidingsniveau en achtergrond – waar van alles is te zien en te beleven op, met en over water.

Waarom goed voor Rotterdam?

Water is een belangrijk thema voor Rotterdam, waarmee de gemeente zich al langere tijd op de kaart zet. De Alexanderpolder is de laagst gelegen bebouwde polder in Europa, een feit waar Rotterdam en Rotterdammers trots op zijn. Water Fenomena toont die trots én werkt aan een groter ‘waterbewustzijn’. Het wordt ook een plek waar experts (het vakpubliek) het gesprek over de huidige wateropgave aangaan en waar die kennis gedeeld wordt met een breder publiek.

Waarom vernieuwend?

Het watervraagstuk wordt op speelse én serieuze manier onder de aandacht gebracht, bij vakpubliek en ‘gewone Rotterdammers’ (en scholen). Men leert over de polder, waterhuishouding, waterproblemen en wat hij/zij kan doen om bij te dragen aan oplossingen. Zoals met Water Living Labs; workshops of ateliers voor bewoners en ondernemers, door en met professionals. Ze combineren onderzoek, innovatie en praktijk – met de tentoonstelling als tijdelijk lab om kennis te halen én te brengen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Water fenomena slide

Doe mee

Organisatie: Stichting Hart voor Prins Alexander

Contactpersoon: Herman van Dongen

Wij zoeken

De Stichting Hart voor Prins Alexander zoekt voor het ontwikkelen en samenstellen van de tentoonstelling en het publieksprogramma samenwerking met geïnteresseerde bewoners en professionals!

Gerelateerde Plannen

Image

Vondelpark in Rotterdam

Een leuk vondelpark (Amsterdam) in Rotterdam.

Bekijk dit plan

Kinderen maken de stad

Een ontmoetingsplek waar generaties samen kunnen spelen en waar sociale barrières worden doorbroken.

Bekijk dit plan
Retrieval platform

Recycled Park: plastic winningsplatform

Plastic zwerfvuil hoort niet in de stadshavens. Recycled Park realiseert een opvangsysteem om zwerfvuil structureel op te vangen.

Bekijk dit plan
12095074 1563914070514491 3124467014853026157 o

BroodNodig

No bread to waste! - BroodNodig haalt het brood van straat en uit de vuilnisbak!

Bekijk dit plan
Bohlogo

Tuin Ben Oude NijHuis

Het inrichten van een veilige tuin voor (dementerende) ouderen met een laag inkomen; een tuin die ook voor buurtbewoners toegankelijk is en waar allerlei buurtactiviteiten gehouden zullen worden.

Bekijk dit plan
Scan 25

De Muizentrapstraat in De Taaltuin in Spangen

De Muizentrapstraat is een nieuw concept voor De Taaltuin in Spangen! Kinderen met of zonder fysieke beperking lopen, rollen, klimmen, klauteren of kruipen over en onder de stijgende en dalende vlonders, waarop ook fragmenten van gedichten staan.

Bekijk dit plan
Dsc 8506

PleinPark 't Landje Cool-Zuid

Plein 't Landje in Cool-Zuid is nu een stenig en monofunctioneel sport- en speelplein. Stadslab Cool-Zuid wil samen met gebruikers en betrokkenen van plein 't Landje het plein transformeren tot een zachter en groener PleinPark voor de hele buurt.

Bekijk dit plan
Noahs park concept 2a crop

Noah ‘s Park

Noah droomt van rust, groen en water. Een varend park waar verweesde bomen en planten, mensen en verhalen hun toevluchtsoord vinden te midden van een snel verdichtende stad.

Bekijk dit plan
Meer plannen