Nieuws.

3 miljoen naar 46 innovatieve plannen voor Rotterdam

De gemeente Rotterdam steunt met CityLab010 Rotterdamse initiatiefnemers met een vernieuwend plan voor de stad. Dit jaar alweer voor de achtste keer. Er zijn ruim 275 plannen aangemeld, waarvan er 127 na een coachingtraject een aanvraag hebben ingediend. Daarvan zijn uiteindelijk 46 initiatieven door de onafhankelijke Stadsjury van CityLab010 uitgekozen. Deze plannenmakers ontvangen bij elkaar een startbudget van ruim €3 miljoen. Voor het volledige juryrapport klik hier.

Bekendmaking startbudgetten CityLab010 2022
Op woensdag 16 november worden in het Timmerhuis om 19:30 uur de startbudgetten 2022 officieel bekend gemaakt door wethouder Faouzi Achbar en de Stadsjury. De uitslagenavond is een feestelijk programma met bijdragen van onder meer wereldkampioen breakdance BBoy Menno en freerunner Onur, allebei betrokken bij een van de deelnemende CityLab010-initiatieven.

3 miljoen aan startbudgetten
Ook dit jaar zijn er weer veel vernieuwende en originele initiatieven ingediend, vaak rond actuele maatschappelijke thema’s, op het vlak van aantrekkelijke stad, meedoen, nieuwe economie en werkgelegenheid. We ondersteunen initiatiefnemers met het delen van kennis, coaching, een groeiend netwerk én een startsubsidie. Samen maken we van Rotterdam een nog betere stad! Benieuwd naar alle plannen die een startbudget ontvangen? In het juryrapport 2022 staan alle 46 winnaars benoemd. Een greep uit de initiatieven:

  • Het digitale initiatief Care-riing zet zich in voor Rotterdammers met dementie en ontlast daarmee tegelijkertijd de zorg.
  • Stadium Court Under The Bridge richt de overdekte buitenruimte onder het viaduct bij de Kuip in samen met communities uit de buurt en programmeert voor freerunning en urban dance.
  • Later! is een tool die dak-en thuisloosheid helpt voorkomen, gemaakt met ervaringsdeskundige jongeren. Deze tool verbindt en helpt de jongeren – uit de doelgroep rond de uitstroom uit jeugdhulp – hulp aan elkaar te vragen.
  • Het initiatief -zee -plaats -werk -land heeft een wildcard gekregen en start de Delta Dependance 010: de eerste burger gedreven collectieve waterwerken ter wereld waar je kunt eten tegen zandhonger, riffen bouwen en de Delta hervormen.

Nieuwe ronde CityLab010 in 2023
In 2023 komt er weer een nieuwe ronde, met nieuwe kansen voor initiatiefrijke plannenmakers. Zodra de inschrijftermijn opengaat wordt dat mede door de verantwoordelijk wethouder Robert Simons, op de website en socials van de gemeente en van CityLab010 aangekondigd.

Over CityLab010
CityLab010 is een ondersteuningsprogramma voor initiatiefnemers die aan hun droom voor Rotterdam willen werken. We bieden Rotterdammers de kans hun initiatief voor de stad waar te maken. Het programma biedt hulp in de vorm van kennis, coaching, netwerk én een startbudget. Dit maakt van CityLab010 dé energiebron voor de stad van morgen. CityLab010 is een samenwerkingsprogramma tussen de gemeente Rotterdam en een aantal maatschappelijk betrokken partners. Allemaal partners met een grote betrokkenheid voor de stad Rotterdam. Een Stadsjury van 12 enthousiaste Rotterdammers beoordeelt de initiatieven voor een startbudget.