Nieuws.

Initiatiefnemers van CityLab010: Het Reizend LeerCircus

In Hoek van Holland sloeg het Reizend LeerCircus zijn tenten op in de wijk. Bewoners, jong en oud, stroomden toe, nieuwsgierig naar wat deze bijzondere circuskaravaan te bieden heeft. Maar in plaats van acrobaten, clowns en jongleurs, vinden ze hier een schat aan verhalen, activiteiten, theater, muziek, kunstwerken, foto’s en gedichten – allemaal gemaakt door en voor de wijkbewoners samen met lokale kunstenaars, dichters, fotografen en andere creatievelingen.

Stichting Wijkcollectie heeft onlangs een startbudget van €5000 ontvangen. Daarmee organiseert de stichting in 2024 het Reizend LeerCircus: een plek in de wijk waar bewoners samen met lokale kunstenaars,  theatermakers en  muzikanten een belangrijk thema voor de wijk visualiseren. Het LeerCircus biedt gratis workshops aan die geschikt zijn voor alle wijkbewoners; iedereen kan meedoen! Door middel van deze workshops wordt een thema uitgewerkt, waardoor een hechte gemeenschap ontstaat en bewoners op een creatieve manier met elkaar in contact komen.
 
Over Stichting Wijkcollectie
Stichting Wijkcollectie is een Rotterdams platform  waar verhalen zichtbaar worden gemaakt. Verhalen over ideeën en initiatieven van bewoners van de stad die bijdragen aan een verandering in de wijk. Initiatiefnemer is directeur-bestuurder Nicole Van Dijk. Het werk van Stichting Wijkcollectie vormt een doorontwikkeling van de aanpak die Nicole binnen Museum Rotterdam is gestart als curator en programmaleider Echt Rotterdams Erfgoed. Hier was Nicole verantwoordelijk voor onderzoek naar nieuwe manieren om hedendaags en historisch erfgoed samen met Rotterdammers te vinden, maken, tonen en bewaren.
Samen met het vaste team en vele vrijwilligers zijn inmiddels in meer dan twintig wijken ruim tweehonderd verhalen opgehaald van Rotterdammers die in actie komen voor en met de wijk. De inzet van kunst en cultuur helpt om verbindingen te maken en uitdagingen in de wijk bloot te leggen, met als doel bewoners eigenaarschap te geven over dit hedendaagse erfgoed. Het eigenaarschap verbindt de bewoners, versterkt gemeenschappen en draagt bij aan meer rechtvaardige en inclusieve wijken.
  
Het Reizend LeerCircus trekt dit jaar verder in de Gemeente Rotterdam oa naar de wijken Oosterflank en het Oude Noorden. Meer info is te vinden op: Reizend LeerCircus | Stichting Wijkcollectie en CityLab010 - Van denken naar doen